Menú

dissabte, 7 de maig del 2011

Lectures: Time and the Batman

Amb el volum Time and the Batman, que conté els números 700 a 703 de Batman, d'agost a novembre de 2010, en Grant Morrison torna a una de les dues col·leccions principals del personatge, sense deixar de banda les línies paral·leles que té en marxa i que ell sap com encaixen, per oferir-nos dues coses molt interessants. En primer lloc tenim el número 700 d'aquest còmic que començaria el 1940, i per tal de celebrar l'efemèride té un gruix lleugerament superior a l'habitual. 

En aquest número d'aniversari la trama no avança gaire. Un mes abans havia començat als Estats Units la minisèrie Batman: The Return of Bruce Wayne i allà sí que hi vèiem moviment. Aquí no, però no vol dir que sigui menys interessant. És aquesta història la que inspira el títol del recopilatori, i el que ve a dir és que hi ha dues coses que no es poden vèncer: el temps... i en Batman. Al número 700 hi tenim diverses històries paral·leles: per una banda en Morrison ens transporta a l'època en què en Batman i en Robin eren en Bruce Wayne i en Dick Grayson respectivament, i concretament a aquella etapa de ciència-ficció xarona que va caracteritzar els còmics del Cavaller Fosc des de finals dels anys 40 a ben entrats els 60. 


Ho sabem perquè els trobem en plena experimentació amb una màquina del professor Carter Nichols, un home que anava boig per aconseguir viatjar en el temps. I ho aconseguirà, perquè en Batman i en Robin del present (Dick Grayson i Damian Wayne respectivament) es troben que han de resoldre el seu assassinat a la seva època (al "nostre" present), i el Batman de 15 anys en el futur (en Damian Wayne), que havíem vist al número 666 de Batman en una de les moltes escenes confuses però al final ben pensades que en Grant Morrison ha anat disseminant en els 5 anys que porta capgirant l'univers Batman, ha de salvar el professor Nichols, amb l'ajuda d'una versió més jove d'ell mateix, una paradoxa temporal que confesso que no he estat capaç de seguir del tot. 

Tot plegat queda rematat per unes pàgines finals en què veiem Batmans de futurs cada cop més llunyans, des de l'encarnat per en Terry McGinnis (de la sèrie de dibuixos Batman Beyond, en la seva primera aparició en un còmic) fins a d'altres que no coneixem (i algun que sí, com el Batman del segle DCCCLIII, de DC One Million) però que ens mostren que sempre hi haurà un Batman, així com sempre hi haurà un Joker.


M'ha agradat, aquest còmic, perquè el senyor Morrison torna a demostrar que res del que fa no és gratuït. Ja me n'havia adonat amb altres volums i havia rectificat la meva opinió inicial que l'home no sabia el que es feia, però amb aquest número em convenço encara més que tot forma part d'un pla recargolat però molt ben trenat. M'encanten, a més, dos detalls que serveixen per a integrar conceptes a la història canònica de la col·lecció: l'existència del Batman del futur (en Terry McGinnis), que com he dit abans és de Batman Beyond, en el que representa el seu primer reconeixement oficial en paper, i la breu aparició a les escenes del "present" dels mutants d'en Miller de The Dark Knight Returns


En l'apartat artístic, aquest número rodó també està molt cuidat: del passat se n'encarrega en Tony S. Daniel, del present en Frank Quitely durant 5 pàgines (per tant, es repeteix breument el tàndem dels primers números de Batman & Robin) i l'Scott Kolins durant 3 més, del futur proper l'Adam Kubert i del llunyà en David Finch.

I ara sí que passem als següents dos números, el 701 i el 702, que formen part d'un petit arc argumental que es diu R.I.P.: The Missing Chapter. No sé si us passa com a mi, però oi que no s'entén gaire que tal com acaba Batman R.I.P. després veiem en Bruce Wayne a Final Crisis com si res? Ens queda la sensació desagradable que l'anunciada mort del personatge se'ns ha venut que seria a Batman R.I.P. però que al final era a Final Crisis. Doncs bé, això és cert, però... què passa entre R.I.P. i Final Crisis, totes dues escrites per en Grant Morrison? 


Doncs això és el que ens expliquen aquí, i aquesta és la segona cosa interessant que aporta el volum i que avançava abans. Què va passar després de l'explosió de l'helicòpter. Com es va emmerdar en Bruce Wayne després en una aventura que li anava gran i que li costaria, aparentment, la vida. I és per això també que confirmo que el guionista escocès sap el que es fa. Ho devia tenir previst. Deixar-nos amb preguntes i molt temps després donar-nos respostes. Les trobem a The Missing Chapter, que per cert també cuida la part artística, perquè el dibuixant és en Tony S. Daniel, que ja va formar equip amb en Grant Morrison precisament a Batman: R.I.P. Coherència, sí senyor. 

Finalment tenim el número 703, que escriu en Fabian Nicieza i dibuixa en Cliff Richards, amb una aventura dels nous Batman i Robin que ja estan força segurs que en Bruce és viu i sabrà tornar al present, i que s'enfronten a un enemic de segona o tercera categoria que no sortia des de l'època en què en Dick Grayson era en Robin.


Queda ben clar (de fet, ja feia temps que ho notàvem) que aquest nou Duo Dinàmic és molt diferent de l'original. El nou Batman és més alegre i el nou Robin és més impertinent fins i tot que en Jason Todd, però aprofitant que aquesta aventura recorda les dels primers temps d'en Bruce i en Dick tots dos reflexionen sobre la figura del seu pare desaparegut, i hi ha alguns moments emotius (relacionats amb el primer Batman però també amb l'enemic d'aquest número) que fan que valgui la pena una història que al principi sembla que no, però que té un indubtable interès creixent.

Tanca el volum, almenys en l'edició de tapa dura que és la primera que ha sortit, una sèrie d'il·lustracions de diversos dibuixants i un plànol de la batcova. I això és el més nou que s'ha publicat en recopilatoris als Estats Units pel que fa a una de les dues col·leccions principals del personatge. Ara em tocarà esperar els nous volums de Red Robin, Batgirl, Batman & Robin i Detective Comics, però estic content d'haver pogut, per una vegada, llegir material que Planeta encara no ha publicat aquí.


1 comentari:

  1. Renoi, la veritat és que, després d'haver llegit aquest post, em venen ganes de fer-li una ullada a aquesta etapa d'en Morrison.

    Aviam si Comixology ho puja aviat en format digital - ara ha n començat amb Batman & Robin, i m'estic plantejant seriosament fer-la...

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails