Menú

diumenge, 24 de gener del 2010

Lectures: Hitler, la novela gráfica

En Hitler és un personatge que, personalment, em fascina. No sento cap simpatia per ell, però m'interessa la seva història i els productes que s'han creat al seu voltant acostumen a cridar-me l'atenció. Com ja vaig explicar un dia, vaig començar amb el manga amb Bola de Drac i després Ranma 1/2, però el primer manga seriós o gekiga que vaig llegir va ser precisament Adolf, del déu Tezuka, quan anava a l'institut. És una obra mestra i ha tingut el reconeixement que es mereixia, però incorporava molts elements de ficció i no se centrava en la figura del führer. Però Hitler, la novela gráfica, sí.



Aquest manga de 1971 va ser creat per Shigeru Mizuki (1922), un autor que va perdre el seu braç bo, l'esquerre, a la II Guerra Mundial i que va haver d'aprendre a dibuixar amb la mà dreta, del qual no s'havia publicat res a l'estat espanyol fins a aquest Hitler, seguit des d'aquest mes de gener per Nonnonba, per part de l'editorial Astiberri, i en els propers mesos s'hi sumaran Operación Muerte i la seva obra més coneguda, GeGeGe no Kitaro, també de l'editorial basca.

Mizuki ha dibuixat diverses obres autobiogràfiques, semiautobiogràfiques i biogràfiques. La que comento avui és biogràfica, i a més en un sentit molt estricte. Ja adverteix que a la seva joventut es va sentir fascinat per en Hitler, a qui admirava, i ja de gran, quan va crear aquest còmic, ho va fer des d'un punt de vista molt objectiu, sense censurar en cap moment els actes del dictador, cosa que hauria pogut fer sense estar faltant a la veritat històrica. Mizuki volia simplement narrar fets, i això és el que fa en aquesta recomanable novel·la gràfica.



Aquí el tenim durant la seva famosa reunió amb Franco, que li va negar l'ajuda que el führer reclamava i que, de fet, el caudillo li havia promès temps abans. Ja es pot apreciar aquí, per cert, que el dibuix de Mizuki no és especialment atractiu, però té el seu encant i és molt adient per als moments lleugerament humorístics que es produeixen i que mostren que el dictador estava tocat de l'ala.

A mi m'ha agradat molt la lectura d'aquest manga, el considero bastant rigorós històricament parlant i m'ha servit per fer una mica de repàs sobre el tema i conèixer aspectes nous que no coneixia. M'ha agradat també que la part més coneguda i explotada del personatge, la de la II Guerra Mundial, pertanyés a la segona meitat del llibre (de 280 pàgines, per cert), i que durant la primera meitat es mostrés la joventut de Hitler, els seus intents fracassats de ser pintor i com es va acabar ficant en tot el que va passar gairebé per casualitat. És un enfocament que no m'esperava i que trobo encertat.

 

Durant tot el còmic veiem que era un home d'idees fixes i molt radicals i que s'anava obsessionant amb diverses coses, que els altres havien d'acceptar per força. Faria gràcia si no es tractés de fets reals que van costar la vida a desenes de milions de persones no fa tantes dècades. I aquí arriba l'únic punt que no m'ha agradat: es fa un esment, molt de passada, de l'Holocaust Jueu, i així com se'ns expliquen els motius concrets que portaven a la conquista de cada territori que va ocupar l'exèrcit nazi, pel que fa a la neteja ètnica sembla com si la cosa no anés amb ell, perquè en aquest manga no en parla, ni ell ni cap personatge, en cap moment.

Malgrat això, trobo que és un gran còmic, molt recomanable, a un preu un pèl excessiu, 12 euros, comparat amb altres publicacions de gruix i qualitat similar de la mateixa editorial que n'haurien costat 10, però ho excuso sense cap problema perquè també hi ha hagut casos en què s'ha fet un esforç enorme per ajustar els preus (cas de Tekkon Kinkreet, per exemple). En fi, si us interessa el tema, no us perdeu aquest manga. I trobo una gran notícia que durant el 2010 estiguin anunciades les publicacions en castellà de tres obres més d'aquest autor, una de les quals, com he dit, ja ha sortit.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails